Aktuelt


Nobels fredspris
Bestemødre for fred gratulerer fredspris-vinnerne 2018!
Årets vinnere av Nobels fredspris er Nadia Murad og Dennis Mukwege For deres kamp mot menneskehandel og voldtekt som våpen. Bestemødrene deltok ved den tradisjonelle folkefesten og fakkeltoget den 10 desember.
Aktiviteter
Arendalsuka 2018
Også i år ble Arendalsuka en suksess med utdeling av flotte løpesedler fra 2017 og 2018, og en som IKFF og BfF hadde sammen, som handlet om «Trident Juncture» og «Fredsdepartement».
Aktiviteter
Markeringer
Bestemødre for fred deltar årlig på markeringer som kvinnedagen 8.mars og 1. mai.
ALDRI MER HIROSHIMA
Bestemødrene på 75- årsmarkering
Sammen med mange kjente organisasjoner var Bestemødrene med på å arrangere "Aldri mer Hiroshima" på nye Deichman hovedbibliotek 6. august. Flere Bestemødre For Fred var med på den fine Hiroshima markeringen som gjorde inntrykk. Vi la også i år ned blomster fra oss på minnesmerket på Youngstorget.
ET ANNERLEDES ÅR
Digitale bestemødre
I 2020 laget vi og sendte ut ukentlig 200 løpesedler elektronisk til privatpersoner, media og medlemsorganisasjoner i Norges Fredsrådet. Vi fortsatte å levere løpesedlene til gruppelederne til alle politiske partiene på Stortinget.

Vi fikk trykket opp i alt 11 850 løpesedler i 2020.

På grunn av Covid-19 situasjonen har både utdelingen foran Stortinget og de ukentlige møtene våres vært svært redusert.

Vi delte ut løpesedler i januar, februar og mars inntil stengingen av samfunnet. Noen få av oss delte ut løpesedler i slutten av august og begynnelsen av september.

I 2020 måtte de ukentlige planleggingsmøtene i lange perioder gjennomføres over Zoom. Dette muliggjorde deltakelse fra lokallagene.
Ellen M. Poulsson
Glimt fra gata
Hvordan er det å være en Bestemor mellom 70 og 80 år, noen av oss er til og med eldre, og stå der med en plakat på magen og smile, være utstrekkende , håpefull og full av engasjement og tro på at denne verden kanskje en dag kommer til fornuft …. en verden hvor mange nok mennesker er overbevist om at tanken på fred og nedrustning er det som vil gjøre vår klode til et bedre sted å være for oss alle…

Jeg står foran Stortinget – holder frem ukens løpeseddel og jeg sier " ukens nye løpeseddel fra Bestemødrene for Fred "– jeg ser henne på lang avstand - kvinnen i 40 årene . kledd i siste mote, i mørke klær, og korte skjørter og høye heler , hun ser rett frem for seg, går fort med lange skritt og er langt forbi meg før jeg har avsluttet hele setningen . Hun er overhodet ikke interessert i hva jeg har å si. Det gjelder også neste mann – han sjener av gårde , ser ned og vil tydeligvis ikke bli konfrontert med en løpeseddel….. Hos noen kan du se det på litt avstand. Hver gang er det like spennende å stå der og se utover folkemengden og prøve å gjette hvem tar i mot i dag. Noen smiler beskjemmet og ønsker ikke å bli stilt overfor plagsomme aktivister., men allikevel har en høflighet i seg . Andre sier smilende – så godt å se dere, stå på, eller.. jeg er så glad for at dere er her. Fortsett med det dere holder på med. Jeg blir glad over å se dere.. Det varmer. Eller ungdomsskoleklassen, som skal delta på spørretimen i Stotinget , og er interessert, smiler og tar i mot. Tar en i mot, tar ofte mange flere i mot.

Andre er sinte. Kvinnen i rød anorakk og grått hår, er omtrent på min alder. Hun står der med trillebagen, raser over Jens Stoltenberg – en fantastisk flott sint dame . Hun raser over Norges engasjement i Libya, over dagens regjering og Børge Brende som nekter å underskrive F.N´s forslag om arbeid for nei til Atomvåpen,….og om Norges regjerings utallige knebøyninger for Amerika og Nato….en befrielse å høre denne engasjerte damen og den sinte stemmen. Eller han som er bestefar og gjerne vil være med i Bestemødrene for Fred. Det er bare det at han er en bestefar. Han kommer på sykkel, forteller at han setter seg under stålampen og leser løpeseddelen når han kommer hjem. Han setter stor pris på det vi skriver og bestemødrenes engasjement for fred. En amerikaner jeg møter er i mot det meste som står i løpeseddelen denne dagen. Etter 10 minutters intens samtale blir vi begge enige om at vi er dypt uenige…

Opplevelsene er mange på gaten. Like mangfoldige som det vi mennesker er. Vi møter sinte, blide, glade, positive, oppmuntrende, likegyldige , uinteresserte, interesserte, utadvendte, lukkete, stressete , sinte og slagferdige personer.

Det er mange som tar i mot løpesedler. Vi deler ut et sted mellom 800 og 1000 løpesedler hver onsdag…

Denne fantastiske grasrotbevegelsen som består av så mange kunnskapsrike , kloke, utholdende og engasjerte, bestemødre , synes jeg vi skal rope et høyt hurrrrra –rop for…….